wieisjogchemtitel
menu2018

Jogchem Jalink (1983), te herkennen aan zijn zwart-witte haar en die extra letter G in zijn voornaam, is sinds 2001 actief als theatermaker, musicus, componist, schrijver voor teksten en liedjes... en vooral als poppenspeler. Hij speelt onder andere Salamander Klöpping in ZML, Opper de Pop in De Boterhamshow en de Sesamstraatfiguren Angsthaas en Elmo. Ook is hij actief als poppenspelcoach (o.a. Haags Theaterhuis en Watskeburt?! De Musical)

Jogchem1liggend
EMMR20140423007
EMMR1
EMMR4 EMMR20140423019 EMMR13 EMMR14
EMMR12

Foto's: Esther Meijer (http://www.esthermeijerfotografie.nl). Neem contact op met Joggy Creations voor fullsize foto's.

Geïnspireerd door poppenprogramma's op de televisie begon Jogchem op jonge leeftijd zelf zijn eigen handpoppen en wezens te fabriceren. Na een kortstondige studie marketing-communicatie leerde hij aan de MZK Cabaretacademie om zijn teksten, poppen en muziek te combineren voor zijn eerste kleinkunstprogramma Naam op de Maan.

Na enkele jaren experimenteren met het schrijven van liedjes en maken van poppen voor kleinschalige voorstellingen, besloot Jogchem het vak van poppenspeler serieus te beoefenen. Via Poppentheaterwerkplaats de Proeve, Feikes Huis, de UNIMA en andere samenwerkingen kreeg hij de kans om van verschillende poppenspelers en -makers het vak te leren.

Jogchem is één van de Nederlandse televisiepoppenspelers (onder andere als Angsthaas en Elmo in Sesamstraat, Opper de Pop in De Boterhamshow en Salamander Klöpping in Zondag met Lubach) en is actief als poppenspelcoach en docent bij o.a. de opleiding Poppen en Objecttheater bij Haags Theaterhuis en Watskeburt?! De Musical. Ook maakt hij korte poppenfilms vanuit het team Secret Hand en Bruinplok TV. De film Sssssst! sleepte vier prijzen en twee nominaties in de wacht op het 48h Film Project Utrecht 2011. Puppet Earth, een natuurdocumentaire met poppen, werd in 2013 vertoond op het Puppets on Film Festival in New York (mede mogelijk gemaakt door BAM en The Jim Henson Foundation).

Jogchem maakt solovoorstellingen voor kinderen en volwassenen, waarin hij samen met zijn poppen alle hoofdrollen speelt. Naast zijn solowerk was hij vaste poppenspeler bij Dirk Scheele; onder andere in de terugkerende rol van Dikkie Dik. Van 2011 tot 2013 maakte Jogchem deel uit van DOX, als poppenspeler en acteur in La Vie, C'est Drôle. Deze confronterende voorstelling over normaal versus abnormaal werd in 2011 bekroond met een Zilveren Krekel voor Beste Podiumprestatie.

Naast zijn werk op poppenspelgebied heeft Jogchem ook cursussen gevolgd aan o.a. de Schrijversvakschool en Script+ (Voor Kinderen Schrijven) en klooit zo nu en dan wat aan op z'n banjolele en z'n melodica.

Sinds 2006 biedt Jogchem zijn diensten aan vanuit zijn eenmansbedrijf Joggy Creations.

item5 item4 contact workshops film muziek tv poppen speellijst voorstellingen cv jogchem welkom